Wetenschappelijk onderzoek en onderbouwing effectiviteit neurofeedback

Er is heel veel onderzoek gedaan naar de werking van neurofeedback op de hersenen en hoe dit allerlei klachten en aandoeningen vermindert. Zie hieronder een greep uit een aantal veelgehoorde klachten waarbij neurofeedback bewezen effectief is. Heb je vragen of twijfel je of het iets voor jou is? Mail dan Marlise op info@breintraining-utrecht.nl, dan gaan we samen in gesprek om te zien of het bij jou kan helpen en veilig is.

ADHD en aandacht

Neurofeedback net zo effectief als medicatie op lange termijn

In een grote studie werd neurofeedback bij kinderen met ADHD vergeleken met medicatie. Kinderen die hersentraining kregen, verbeterden op het gebied van aandacht, impulsbeheersing en hyperactiviteit – vergelijkbaar met het effect van medicijnen, vooral op lange termijn. Zie overige links voor andere lovende onderzoeken over de effectiviteit van breintraining bij ADHD, ook bij volwassenen.


Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33926251/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38889442/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36682174/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24642756/

Depressieve klachten

Verbetering bij depressieve gevoelens na hersentraining

In een overzicht van meerdere studies bleek dat mensen met depressieve klachten zich na neurofeedback minder neerslachtig, rusteloos of uitgeput voelden. Veel deelnemers sliepen ook beter en voelden zich emotioneel stabieler. Volgens de onderzoeken is het een veelbelovende behandeling voor depressie zonder dat er medicatie aan te pas hoeft te komen, of als effectieve methode naast reguliere behandelingsvormen.


Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35213698/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38889442/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34776024/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9837232/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26392114/

Chronische pijn

Minder pijnklachten door regelmatige hersentraining

Een uitgebreide analyse van onderzoeken liet zien dat mensen met aanhoudende pijn (zoals rug- of zenuwpijn) baat hadden bij neurofeedback. Ze ervoeren minder pijn en soms ook minder behoefte aan pijnstillers.

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31267894/

Angst en spanning

Angstklachten dalen zichtbaar na neurofeedback

In meerdere studies merkten mensen met angststoornissen dat hun zorgen en gespannen gevoel afnamen. Ze voelden zich rustiger in sociale situaties en hadden minder last van piekergedachten.



Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34427849/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33503332/

Tinnitus

Mindere klachtbeleving oorsuizen

Een overzicht van twee studies (2010–2020) liet zien dat neurofeedback bij tinnitus helpt om het geluid minder storend te ervaren. Mensen meldden ook minder stress, en EEG-metingen toonden veranderingen in hersengolven (meer alpha, minder delta/gamma/beta).


Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36257576/
 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37577379/


HSP / hoogsensitiviteit

Minder pijnklachten door regelmatige hersentraining

Onderzoekers testten hoogsensitieve mensen met een app en neurofeedback. Binnen vier weken verbeterden hun geheugen en visuele geheugen (wat betekent: beter informatie onthouden en verwerken) – vooral bij mensen die van nature gevoeliger zijn.



Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37499911/

Burn-out en stress

Vermindering klachten werknemers met burn-out en stress na breintraining

In diverse kleinschalige studies is neurofeedback ingezet bij professionals met burn‑out of chronische stress. Mensen rapporteerden meer ontspanning, beter slapen en minder mentale druk na een paar weken training.


Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022395/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37788060/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38306574/