Wat is Neuroptimal breintraining?

Hoe werkt NeurOptimal® precies?

Tijdens een sessie worden  in totaal vijf sensoren op je hoofd en oren geplaatst. Deze meten de elektrische activiteit van je hersenen (EEG), zonder iets te zenden of te corrigeren. Zodra het systeem onregelmatigheden of abrupte veranderingen in je hersenactiviteit waarneemt, onderbreekt het kort het geluid dat je hoort. Deze minieme ‘interrupties’ dienen als een soort spiegel: je brein wordt zich bewust van zijn eigen activiteit en past zichzelf op natuurlijke wijze aan.



Je hoeft hierbij niets actiefs te doen. Je zit of ligt ontspannen, luistert naar rustgevende muziek of geluiden, en laat het systeem zijn werk doen. Het is een proces van ontspanning én training, waarbij je brein leert terug te keren naar flexibiliteit en balans.

Wat kun je ervaren tijdens een sessie?

Veel mensen ervaren tijdens een sessie diepe ontspanning, slaperigheid of juist een toename in focus. Soms merk je direct na de eerste keer al subtiele veranderingen, zoals beter slapen, meer rust in je hoofd of helderder denken. Bij anderen duurt het wat langer voordat er merkbare effecten optreden. Omdat NeurOptimal® niet stuurt, maar faciliteert, gebeurt alles op het tempo dat jouw brein aankan.


De meeste mensen vinden het prettig om hun ogen te sluiten en te ontspannen. Is dit lastig voor jou? Dan kan je zeker ook een boekje lezen, of een rustige activiteit doen zoals kleuren of een spelletje.


De veranderingen die optreden zijn vaak blijvend, omdat ze voortkomen uit het natuurlijke leervermogen van het brein. Elke sessie is cumulatief: je traint als het ware een spier die steeds sterker wordt.

Wat kun je verwachten van een sessie?

Een afspraak duurt in totaal 50 tot 60 minuten. We beginnen met een korte intake of terugblik op de vorige sessie. Daarna nemen we de tijd om je comfortabel te laten zitten of liggen.


Je wordt afgedekt met een dekentje, een kussen onder je hoofd en/of onder je knie en de electroden worden op je hoofd geplaatst met een speciale gel. Je krijgt oortjes in voor de muziek, en dan gaat de training starten. Je hoort rustgevende muziek en af en toe een kraakje, alsof de muziek even hapert: dat is het trainingselement, de feedback die het systeem geeft aan je hersenen. Waarschijnlijk ben je hier niet bewust mee bezig en lig je heerlijk ontspannen te luisteren. Tijdens de training kun je gewoon ontspannen, luisteren naar de muziek, of zelfs een dutje doen.


Na ruim een half uur is de training klaar. Ik laat je even rustig bijkomen, er is ruimte om na te praten en zodra je er aan toe bent ga je weer naar huis.

Indicaties

Breintraining is inzetbaar bij een breed scala aan mentale, emotionele en lichamelijke klachten. De training is volledig non-invasief, veilig en geschikt voor volwassenen, kinderen en ouderen. Veel mensen kiezen voor NeurOptimal® bij klachten als stress, burn-out, chronische vermoeidheid of slaapproblemen. Ook bij angstklachten, overprikkeling, HSP (hooggevoeligheid) en piekeren biedt de training vaak merkbare verlichting.


Andere indicaties zijn: ADHD, ADD en concentratieproblemen, zowel bij kinderen als volwassenen. Mensen met somberheid, stemmingswisselingen of depressieve gevoelens melden vaak meer innerlijke rust en veerkracht na enkele sessies. Ook bij hoofdpijn, spanningsklachten, chronische pijn en stressgerelateerde lichamelijke symptomen kan de training ondersteunend werken.


Ook kan het worden ingezet ter ondersteuning bij autisme (ASS) en andere vormen van neurodiversiteit, zonder dat het gericht is op ‘corrigeren’ of veranderen – het brein optimaliseert zichzelf op een natuurlijk tempo.


Tot slot maken ook studenten, ondernemers en topsporters gebruik van NeurOptimal® voor het verbeteren van mentale prestaties, focus, creativiteit en herstel na intensieve periodes.


Contra-indicaties

NeurOptimal® neurofeedback staat bekend als een zeer veilige en niet-invasieve methode, en er zijn geen absolute contra-indicaties bekend voor het gebruik ervan. Omdat het systeem géén elektrische signalen naar het brein stuurt en alleen werkt met realtime feedback via geluid, wordt het wereldwijd toegepast bij mensen van alle leeftijden – van jonge kinderen tot ouderen.


Wel zijn er enkele belangrijke aandachtspunten:


  • Bij acute neurologische aandoeningen (zoals epilepsie of hersenletsel): NeurOptimal® kan gebruikt worden, maar het is raadzaam dit altijd te doen in overleg met een arts of behandelaar, vooral in de beginfase.
  • Bij gebruik van medicatie voor het zenuwstelsel (zoals antidepressiva, antipsychotica of ADHD-medicatie): De werking van medicijnen kan veranderen doordat het brein anders gaat functioneren. Het is daarom belangrijk eventuele veranderingen in symptomen goed te monitoren, eventueel in overleg met een arts.
  • Bij psychosegevoeligheid of dissociatie: Hoewel NeurOptimal® geen sturing geeft, is extra zorgvuldigheid wenselijk. In sommige gevallen kan de feedback tijdelijk gevoelens oproepen die begeleiding vragen.
  • Invloed van alcohol en drugs: in geval van onder invloed zijn en de veranderde hersenwerking daarvan, wordt het ook afgeraden om tijdens deze momenten geen training te ondergaan.